Gevelbekleding: mogelijkheden en trends

Gevelbekleding is een belangrijk aspect van de bouw en renovatie van woningen. Er zijn verschillende mogelijkheden en trends op het gebied van gevelbekleding. In dit artikel zullen we deze mogelijkheden en trends bespreken, inclusief informatie over steenstrips en kleipannen, gevelpanelen, glas, houten gevelbekleding en groene gevelbekleding. We zullen ook advies geven over waar je terecht kunt voor informatie en advies over gevelbekleding.

Ben je benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van gevelbekleding? Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontdek welke opties het beste passen bij jouw woning of project. Lees verder om meer te weten te komen over de veelzijdige wereld van gevelbekleding.

Steenstrips en kleipannen

Steenstrips en kleipannen zijn populaire keuzes als gevelbekleding voor zowel nieuwbouw– als renovatieprojecten. Deze opties bieden verschillende voordelen en voegen een karakteristiek uiterlijk toe aan de woning. Steenstrips en kleipannen zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, ze zijn ook isolerend, gemakkelijk te plaatsen en nemen weinig ruimte in beslag.

Wat steenstrips betreft, kunnen ze worden gebruikt om de gevel van een woning het uiterlijk van bakstenen te geven. Dit zorgt voor een tijdloze en authentieke uitstraling. Steenstrips zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen extra fundering, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Kleipannen daarentegen hebben een eigen unieke charme. Ze zijn duurzaam, bestand tegen weersinvloeden en hebben een lange levensduur. Het gebruik van kleipannen als gevelbekleding geeft een klassiek tintje aan de woning. Bovendien zijn kleipannen gemakkelijk te onderhouden en vereisen ze weinig reparaties.

Steenstrips en kleipannen

In de onderstaande tabel vindt u een vergelijking tussen steenstrips en kleipannen als gevelbekledingsopties:

Aspect Steenstrips Kleipannen
Uiterlijk Uiterlijk van bakstenen, tijdloos Klassiek en authentiek
Isolatie Isolerend Isolerend
Installatie Gemakkelijk te plaatsen Gemakkelijk te plaatsen
Levensduur Duurzaam, lange levensduur Duurzaam, lange levensduur
Onderhoud Weinig onderhoud Weinig onderhoud

Steenstrips en kleipannen bieden beide uitstekende mogelijkheden voor gevelbekleding, of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie. Afhankelijk van uw voorkeuren en de gewenste uitstraling van uw woning, kunnen steenstrips en kleipannen een prachtige toevoeging zijn aan uw gevel.

Gevelpanelen

Een andere trend in gevelbekleding is het gebruik van grote gevelpanelen. Deze panelen geven de woning een uniek uiterlijk en worden vaak gekozen door architecten die een chic of industrieel uiterlijk willen creëren.

Gevelpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en stijlen, waaronder vlakke, gestructureerde, spiegelende, matte of zelfs op maat gemaakte panelen. Deze veelzijdigheid maakt het mogelijk om het gewenste architecturale effect te bereiken. Bovendien zijn gevelpanelen verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, metaal, beton of kunststof.

Gevelpanelen bieden een eenvoudige en efficiënte manier om een industrieel uiterlijk aan een woning toe te voegen. Door te spelen met de textuur, kleur en grootte van de panelen kan een unieke gevel gecreëerd worden die past bij het karakter van het gebouw.

Of het nu gaat om een moderne woning, een bedrijfspand of een winkel, gevelpanelen zijn een uitstekende keuze om de architectuur te versterken en een opvallend statement te maken. Ze kunnen gebruikt worden als bekleding van de volledige gevel of als accent om bepaalde delen van het gebouw te benadrukken.

Gevelpanelen

Glas

Glas als gevelbekleding is een interessante optie die zorgt voor een uniek uiterlijk van zowel woningen als commerciële panden. Het gebruik van glas biedt verschillende voordelen, waaronder transparantie en veel lichtinval. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor winkels en galerijen die hun producten op een visueel aantrekkelijke manier willen tentoonstellen.

Glas kan ook aangepast worden met specifieke irrigatiesystemen en sensoren voor onderhoudsdoeleinden. Hierdoor blijft de gevelbekleding in optimale staat en behoudt het zijn attractieve uitstraling. Het is echter ook belangrijk om te benadrukken dat glas als gevelbekleding privacygevoelig kan zijn. Daarom moet er goed nagedacht worden over de locatie en het gebruik van privacybeschermende maatregelen.

Door de combinatie van gevelbekleding met glas kunnen architecten en ontwerpers unieke en opvallende ontwerpen creëren die de aandacht trekken. Glas kan zowel gebruikt worden voor nieuwbouwprojecten als voor de renovatie van bestaande panden.

glas gevelbekleding

“Glas als gevelbekleding biedt de mogelijkheid om de binnen- en buitenruimte naadloos met elkaar te verbinden en de esthetische waarde van een gebouw te verhogen.”

H3: Voordelen van glas als gevelbekleding

 • Een uniek uiterlijk voor woningen en panden
 • Veel lichtinval voor een heldere en ruimtelijke uitstraling
 • Interessant voor winkels en galerijen die producten willen tonen
 • Aanpasbaar met irrigatiesystemen en sensoren voor onderhoud

Glas als gevelbekleding kan een moderne en opvallende keuze zijn voor zowel commerciële als residentiële gebouwen. Het biedt transparantie, lichtinval en de mogelijkheid om de binnen- en buitenruimte met elkaar te verbinden. Voor winkels en galerijen kan het een effectieve manier zijn om producten op een aantrekkelijke manier te presenteren. Neem contact op met een specialist om te ontdekken welke mogelijkheden glas als gevelbekleding biedt voor jouw specifieke project.”

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is een populaire keuze vanwege de karakteristieke en grove uitstraling die het aan een gebouw kan geven. Het gebruik van hout kan een warme en natuurlijke sfeer creëren, waardoor een pand zich kan onderscheiden van de rest.

Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar voor gevelbekleding, elk met zijn eigen unieke uitstraling en kleur. Thermisch hout, premium hout en andere speciale houtsoorten bieden verschillende opties om de gewenste esthetiek te bereiken.

Houten gevelbekleding heeft niet alleen een mooie uitstraling, maar kan ook duurzaam worden bewerkt. Door het materiaal op de juiste manier te behandelen en te onderhouden, kan het jarenlang meegaan. Bovendien vereist houten gevelbekleding over het algemeen weinig onderhoud, waardoor het een praktische keuze is voor veel huiseigenaren.

Houten gevelbekleding

Met houten gevelbekleding kunnen verschillende stijlen en ontwerpen worden gerealiseerd, van traditioneel tot modern. Het kan worden toegepast op zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en biedt een breed scala aan mogelijkheden om het uiterlijk van een woning of gebouw te verfraaien.

Als het gaat om het kiezen van de juiste houten gevelbekleding, is het belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van de houtsoort, de gewenste uitstraling en de mate van onderhoud die je bereid bent te investeren. Door samen te werken met een specialist of leverancier van houten gevelbekleding kun je de juiste keuze maken die past bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Houtsoorten voor houten gevelbekleding

Houtsoorten:

 • Thermisch hout
 • Premium hout
 • Speciale houtsoorten

Houtsoort Uitstraling Duurzaamheid Onderhoud
Thermisch hout Natuurlijke uitstraling Hoog Weinig onderhoud
Premium hout Luxe uitstraling Gemiddeld Gemiddeld onderhoud
Speciale houtsoorten Unieke uitstraling Varieert per soort Varieert per soort

Groene gevelbekleding

Groene gevelbekleding, zoals gras of planten, wint aan populariteit vanwege de ecologische en duurzame eigenschappen. Deze vorm van gevelbekleding draagt bij aan een groen en natuurlijk uiterlijk van het pand, wat ideaal is voor winkels, galerijen en andere gebouwen die interesse willen wekken.

Wat groene gevelbekleding echt onderscheidt, is het vermogen om te voorzien in irrigatiesystemen en sensoren. Hierdoor kan de bekleding worden besproeid en onderhouden, waardoor het zijn groene uitstraling behoudt. Dit biedt een duurzame oplossing om een aantrekkelijke gevel te behouden zonder veel extra werk.

Groene gevelbekleding

“Groene gevelbekleding zorgt niet alleen voor een unieke uitstraling, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit en het verbeteren van de luchtkwaliteit.”

Daarnaast heeft groene gevelbekleding ook ecologische voordelen. Het draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Bovendien biedt het een extra isolatielaag, wat kan leiden tot energiebesparing.

Als het gaat om groene gevelbekleding, zijn er verschillende opties beschikbaar, van klimplanten tot speciale begroeide panelen. Het is belangrijk om te kiezen voor planten die geschikt zijn voor de specifieke omgevingsomstandigheden en die weinig onderhoud vereisen.

Voordelen van groene gevelbekleding:

 • Duurzaamheid: Groene gevelbekleding is een ecologische keuze voor gevels.
 • Irrigatiesystemen: Het kan voorzien worden van irrigatiesystemen om de planten te besproeien.
 • Sensoren: Sensoren kunnen worden gebruikt om de gezondheid van de planten te monitoren.
 • Groene uitstraling: Het behoudt het groene uiterlijk en draagt bij aan een natuurlijke uitstraling.

Groene gevelbekleding is een innovatieve en duurzame keuze voor het bekleden van gevels. Het biedt niet alleen een aantrekkelijke uitstraling, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving. Informeer bij gespecialiseerde leveranciers en experts voor meer informatie over groene gevelbekleding en de mogelijkheden voor jouw specifieke project.

Kunststof gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding is een steeds populairdere keuze vanwege de vele voordelen die het biedt. Deze vorm van gevelbekleding combineert duurzaamheid, kleurmogelijkheden, onderhoudsgemak en energie-efficiëntie. Het materiaal is kleurvast en behoudt zijn esthetische uitstraling gedurende vele jaren. Kunststof gevelbekleding heeft ook weinig onderhoud nodig, waardoor het een praktische oplossing is voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

Bij het kiezen van kunststof gevelbekleding zijn er talloze kleurmogelijkheden beschikbaar, waardoor je de gevel van je woning volledig naar wens kunt aanpassen. Of je nu kiest voor een moderne of klassieke uitstraling, er is altijd een kleur die bij jouw stijl en smaak past.

Een ander belangrijk voordeel van kunststof gevelbekleding is de duurzaamheid. Het materiaal is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en vertoont geen verkleuring of vervaging door zonlicht. Kunststof gevelbekleding heeft ook een lange levensduur, wat bijdraagt aan de waarde en uitstraling van je woning.

Bovendien biedt kunststof gevelbekleding energie-efficiëntie wanneer het gecombineerd wordt met isolatiematerialen. Dit helpt de warmte in de winter binnen te houden en zorgt ervoor dat je woning koel blijft tijdens de zomermaanden. Deze energie-efficiëntie kan leiden tot lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

Met kunststof gevelbekleding profiteer je van duurzaamheid, kleurmogelijkheden, onderhoudsgemak en energie-efficiëntie. Het is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een moderne en praktische oplossing voor de gevel van hun woning.

Neem vandaag nog contact op met een specialist op het gebied van kunststof gevelbekleding om meer te weten te komen over de mogelijkheden voor jouw woning. Met kunststof gevelbekleding kun je genieten van een mooie, duurzame en energiezuinige gevel.

Duurzaam bouwen en gevelbekleding

Duurzaam bouwen is tegenwoordig een belangrijk aspect binnen de bouwindustrie. Het gaat niet alleen om het creëren van een esthetisch aantrekkelijk gebouw, maar ook om het verminderen van energieverlies en het optimaliseren van de energie-efficiëntie. Bij het duurzaam bouwen speelt gevelbekleding een cruciale rol, met name de isolatie van wanden en de toepassing van spouwisolatie.

Om energieverlies te beperken en de energie-efficiëntie te verbeteren, is het van essentieel belang om hoogwaardige isolatiematerialen te gebruiken bij de gevelbekleding. Deze isolatiematerialen zorgen voor een betere thermische isolatie, waardoor het energieverbruik in het gebouw wordt verminderd. Dit resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar ook in een lagere CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving.

Bij het kiezen van isolatiematerialen voor gevelbekleding is het belangrijk om te kijken naar de thermische isolatiewaarde, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Materialen zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS), minerale wol en houtvezelisolatie zijn populaire keuzes vanwege hun uitstekende isolerende eigenschappen en duurzaamheid.

Duurzaam bouwen met natuurlijke materialen

Een groeiende trend binnen duurzaam bouwen is het gebruik van natuurlijke materialen in gevelbekleding. Natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen passen goed bij een duurzame architectuur en bieden een unieke, warme uitstraling. Deze materialen zijn overvloedig aanwezig en vernieuwbaar, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor gevelbekleding.

Bij het gebruik van natuurlijke materialen is het belangrijk om te kiezen voor ecologisch verantwoorde en gecertificeerde producten. Hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en natuursteen dat op een verantwoorde manier wordt gewonnen, zijn goede keuzes voor duurzame gevelbekleding.

Met duurzame gevelbekleding draag je niet alleen bij aan een energie-efficiënt gebouw, maar ook aan een duurzamere toekomst.

Voorbeelden van duurzame gevelbekleding

Er zijn verschillende duurzame gevelbekledingsopties beschikbaar, die niet alleen bijdragen aan energie-efficiëntie, maar ook aan de esthetische waarde van het gebouw. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Houten gevelbekleding: Gemaakt van duurzaam geproduceerd hout, biedt het natuurlijke isolerende eigenschappen en een warme uitstraling.
 • Natuursteen gevelbekleding: Duurzaam gewonnen natuursteen geeft een gebouw een stijlvolle uitstraling en biedt uitstekende isolatie.
 • Gevelbekleding met gerecycled materiaal: Het hergebruiken van materialen zoals gerecycled hout of gerecycled kunststof draagt bij aan een duurzamer bouwproces.

Door te kiezen voor duurzame gevelbekleding en isolatiematerialen draag je bij aan een betere energie-efficiëntie en een schonere, duurzamere leefomgeving. Neem contact op met een specialist of leverancier voor meer informatie en advies over duurzaam bouwen en gevelbekleding.

Natuurlijke gevelbekleding

De populariteit van natuurlijke gevelbekleding, zoals Cedral, neemt steeds meer toe. Dit komt voornamelijk door de duurzaamheid, het onderhoudsgemak en de kleurmogelijkheden die deze optie biedt. Cedral gevelbekleding is vervaardigd van vezelcement, een milieuvriendelijk materiaal dat een leven lang meegaat.

Vezelcement heeft als eigenschap dat het weinig onderhoud vereist en vormvast is. Dit maakt het een ideale keuze voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Bovendien biedt Cedral gevelbekleding een breed scala aan kleurmogelijkheden, waardoor het gemakkelijk aan de gewenste esthetiek van een gebouw kan voldoen.

Het onderhoudsgemak van natuurlijke gevelbekleding is een belangrijk voordeel. De gevel kan gemakkelijk worden gereinigd en eventuele schade kan eenvoudig worden hersteld. Dit betekent dat de gevel er jarenlang mooi en verzorgd uit blijft zien.

 • Duurzaamheid: vezelcement gaat lang mee
 • Onderhoudsgemak: eenvoudig schoon te houden en te herstellen
 • Kleurmogelijkheden: breed scala aan kleuren beschikbaar

Met natuurlijke gevelbekleding zoals Cedral kunt u een prachtige en duurzame uitstraling aan uw gebouw geven, terwijl u profiteert van het gemak van weinig onderhoud en de optie om de kleur volledig naar wens aan te passen.

Brandveiligheid en gevelafwerking

Bij gevelafwerking is brandveiligheid een belangrijk aspect. Het is essentieel om te zorgen voor gevelbekleding die gemaakt is van brandveilig materiaal. Een uitstekende keuze hierbij is gevelbekleding van Cedral. Deze bekleding is speciaal ontworpen om brandveilig te zijn, waardoor het risico op brand aanzienlijk wordt verminderd.

Naast de keuze voor brandveilige gevelbekleding, speelt ook het isolatiemateriaal een cruciale rol in de brandveiligheid van een gebouw. Een hoogwaardig isolatiemateriaal dat aan de brandveiligheidseisen voldoet, is Recticel – Powerwall®. Dit isolatiemateriaal biedt niet alleen een uitstekende thermische isolatie, maar heeft ook een brandvertragende werking, wat de veiligheid van het pand verhoogt.

Door te kiezen voor gevelbekleding van Cedral en gebruik te maken van Recticel – Powerwall® isolatiemateriaal ben je verzekerd van een brandveilige gevelafwerking. Deze combinatie zorgt voor een optimale brandveiligheid en draagt bij aan het creëren van een veilige woon- of werkomgeving.

Brandveiligheid is een belangrijk aspect waar elke gebouweigenaar rekening mee moet houden. Door te investeren in hoogwaardige en brandveilige gevelafwerking en isolatiematerialen, kun je de kans op brand aanzienlijk verminderen en de veiligheid van het gebouw en de mensen die er wonen of werken waarborgen.

Conclusie

Gevelbekleding biedt diverse mogelijkheden en er zijn verschillende trends op het gebied van gevelbekleding. Steenstrips en kleipannen, gevelpanelen, glas, houten gevelbekleding, kunststof gevelbekleding en groene gevelbekleding zijn populaire opties. Deze materialen en stijlen dragen bij aan de esthetiek en functionaliteit van gebouwen en woningen.

Bij het kiezen van gevelbekleding is het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid, onderhoudsgemak en isolatiemogelijkheden. Natuurlijke materialen, zoals hout en Cedral vezelcement, bieden een duurzame oplossing met weinig onderhoud. Ook kunststof gevelbekleding is een goede keuze vanwege de duurzaamheid en kleurmogelijkheden.

Daarnaast is er steeds meer aandacht voor duurzaam bouwen en brandveiligheid. Door te kiezen voor isolatiematerialen zoals Recticel – Powerwall® en brandveilige gevelbekleding zoals Cedral, kan de veiligheid en energie-efficiëntie van gebouwen worden verbeterd.

Als u op zoek bent naar advies en informatie over gevelbekleding, raden we u aan contact op te nemen met een leverancier of specialist. Zij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze en u voorzien van de nodige informatie om een weloverwogen beslissing te nemen voor uw project.