Natuursteen gevelbekleding voor uw huis

Natuursteen gevelbekleding is een uitstekende keuze om uw huis een nieuwe uitstraling te geven. Het is een natuurlijk materiaal dat gemakkelijk te onderhouden, duurzaam, brandveilig en slijtvast is. Daarnaast biedt natuursteen een stijlvol accent aan uw gevel. Het materiaal is zeer divers, met bijna oneindige kleurmogelijkheden en afwerkingen. Natuursteen gevelbekleding heeft ook een gunstig effect op de energiezuinigheid van uw woning door de hoge warmteopslagcapaciteit.

In dit artikel zullen we 4 verschillende opties van natuursteen gevelbekleding bespreken: gevelplaten, natuursteenstrips, natuursteen metselstenen en gevelplinten. We zullen de voordelen van natuursteen gevelbekleding en de verschillende afwerkingen en kosten ervan ook behandelen. Lees verder om te ontdekken welke optie het beste bij uw huis past.

Of het nu gaat om een modern huis of een historisch pand, natuursteen gevelbekleding voegt een tijdloze schoonheid toe aan elke gevel. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden van natuursteen gevelbekleding voor uw huis.

Natuursteen gevelplaten

Een populaire manier om uw gevel te bekleden met natuursteen is door het gebruik van gevelplaten. Deze platen zijn verkrijgbaar in standaard afmetingen, maar kunnen ook op maat worden verzaagd. Natuursteen gevelplaten bieden een breed scala aan kleuren en contrasten. Ze zijn gemakkelijk te installeren en kunnen zowel mechanisch worden bevestigd, verlijmd als vermetseld. De prijs van natuursteen gevelplaten kan variëren, afhankelijk van de gewenste soort natuursteen en de plaatsingskosten. Het laten plaatsen van natuursteen gevelbekleding kan gedaan worden door professionele vakmensen.

natuursteen gevelplaten

Natuursteenstrips

Natuursteenstrips zijn smalle stroken van natuursteen die op panelen worden bevestigd. Deze strips kunnen in verschillende lengtes en formaten worden gezaagd, waardoor een authentiek reliëf ontstaat. De panelen sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor het lijkt alsof de gevel gemetseld is met natuursteen. Natuursteenstrips zijn een populair alternatief voor massieve natuurstenen gevelbekleding, omdat ze sneller en goedkoper te plaatsen zijn. Ook voor de hoeken zijn er speciale hoekstukken die perfect aansluiten op de panelen.

natuursteenstrips

Natuursteen metselstenen

Hoewel minder gebruikelijk tegenwoordig, is het nog steeds mogelijk om uw gevel volledig te metselen met natuursteen metselstenen. Dit kan een unieke uitstraling creëren die moeilijk te bereiken is met bakstenen. Natuursteen metselstenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en afwerkingen. Deze optie kan echter prijziger zijn dan andere vormen van natuursteen gevelbekleding.

Voordelen van natuursteen metselstenen Nadelen van natuursteen metselstenen
 • Unieke uitstraling
 • Duurzaamheid
 • Langere levensduur
 • Prijziger dan andere vormen van natuursteen gevelbekleding
 • Vereist ervaren vakmanschap voor een professionele plaatsing
 • Onderhoud kan intensiever zijn dan bij andere gevelbekledingsopties

Als u op zoek bent naar een exclusieve uitstraling en bereid bent om te investeren in natuursteen gevelbekleding, kunnen natuursteen metselstenen een uitstekende keuze zijn. Ze geven uw gevel een uniek karakter en tonen vakmanschap.

Voorbeeld van natuursteen metselstenen:

Natuursteen metselstenen

Let op: natuursteen metselstenen vergen een zorgvuldige installatie door ervaren vakmensen om de gewenste kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen. Neem contact op met een professional voor advies en plaatsing.

Natuursteen gevelplinten

Een andere optie om uw gevel te bekleden met natuursteen zijn gevelplinten. Dit zijn stroken natuursteen die onderaan uw gevel worden geplaatst, waar deze contact maakt met het straatniveau. Gevelplinten kunnen uw woning beschermen tegen vuil en vocht, terwijl ze tegelijkertijd een luxueuze uitstraling bieden.

De beste steensoorten voor gevelplinten zijn hardsteen, vanwege de lagere poreusheid en betere bestendigheid tegen verschillende invloeden.

natuursteen gevelplinten

Voordelen van natuursteen gevelplinten

 • Bescherming tegen vuil en vocht
 • Luxueuze uitstraling
 • Bestendigheid tegen verschillende invloeden
Voordelen Gevellinten van Natuursteen
Bescherming tegen vuil en vocht
Luxueuze uitstraling
Bestendigheid tegen verschillende invloeden

Voordelen van natuursteen gevelbekleding

Natuursteen gevelbekleding biedt vele voordelen. Ten eerste heeft het een unieke en luxueuze uitstraling. Elke gevelplaat, plint of dorpel is uniek in zijn kleur en textuur, waardoor uw huis een exclusieve uitstraling krijgt.

Een ander voordeel van natuursteen gevelbekleding is de brandveiligheid. Natuursteen is een onbrandbaar materiaal, waardoor het uw woning extra bescherming biedt tegen brandgevaar.

Daarnaast heeft natuursteen een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit betekent dat het materiaal warmte kan opnemen en langzaam weer kan afgeven. Hierdoor zorgt natuursteen gevelbekleding voor een constant binnenklimaat en heeft u minder last van temperatuurschommelingen in huis.

Een ander voordeel van natuursteen gevelbekleding is de duurzaamheid. Natuursteen is een sterk en slijtvast materiaal, waardoor het jarenlang meegaat. Ook is het bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor het niet zal vervagen of verkleuren.

Hoewel natuursteen gevelbekleding over het algemeen onderhoudsarm is, vereist het wel specifiek onderhoud, afhankelijk van het type natuursteen en de afwerking ervan. Zo kan het nodig zijn om de gevel periodiek te reinigen, en sommige natuursteensoorten kunnen profiteren van een speciale beschermlaag om vlekken te voorkomen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professional over het onderhoud van uw specifieke natuursteen gevelbekleding.

Al met al biedt natuursteen gevelbekleding een prachtige en duurzame oplossing voor het bekleden van uw gevel. Met de unieke uitstraling, brandveiligheid, warmteregulatie en duurzaamheid is natuursteen gevelbekleding een investering die de waarde en schoonheid van uw huis verhoogt.

natuursteen gevelbekleding onderhoud

Kenmerken van natuursteen gevelbekleding:

 • Unieke en luxueuze uitstraling
 • Brandveilig
 • Hoge warmteopslagcapaciteit
 • Duurzaam en slijtvast
 • Onderhoudsarm, maar vereist specifiek onderhoud

Verschillende afwerkingen van natuursteen gevelbekleding

Het oppervlak van natuursteen kan op verschillende manieren worden bewerkt om de gewenste uitstraling te creëren. Hieronder worden enkele veelvoorkomende bewerkingsmethoden beschreven:

Schuren

Met het schuren van natuursteen kan een matte uitstraling worden bereikt. Deze afwerking zorgt voor een natuurlijke en tijdloze uitstraling.

Zoeten

Het zoeten van natuursteen resulteert in een zijdeglans afwerking. Deze gladde en glanzende uitstraling geeft een luxe en moderne touch aan uw gevel.

Polijsten

Door het polijsten van natuursteen ontstaat een hoogglans afwerking. Deze afwerking geeft een prachtige glans aan uw gevel en zorgt voor een opvallend effect.

Boucharderen

Bij boucharderen wordt natuursteen mechanisch gehamerd, waardoor een ruw oppervlak ontstaat. Deze afwerking zorgt voor een stoere en robuuste uitstraling en biedt weerstand tegen weersinvloeden.

Gradineren

Bij gradineren wordt natuursteen gehakt of gefreesd om ondiepe sleuven te creëren. Dit geeft de gevelbekleding een uniek reliëf en een authentieke uitstraling.

Natuursteen gevelbekleding kan op verschillende manieren worden geplaatst, zoals:

 • Mechanische bevestiging met metalen ankers
 • Verlijming
 • Vermetseling

Naast deze traditionele methoden zijn er tegenwoordig ook natuurstenen gevelpanelen beschikbaar. Deze panelen sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor ze gemakkelijker te plaatsen zijn en een strakke en uniforme uitstraling bieden.

Afwerking Uitstraling
Schuren Matte uitstraling
Zoeten Zijdeglans
Polijsten Hoogglans
Boucharderen Ruw en stoer
Gradineren Uniek reliëf

Kosten van natuursteen gevelbekleding

De kosten van natuursteen gevelbekleding kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijke overwegingen hierbij zijn de staat van uw gevel, het type natuursteen dat u kiest en de kosten voor plaatsing. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in natuursteen gevelbekleding om een heldere prijsopgave te krijgen.

Elke gevelbekleding van natuursteen is maatwerk en vereist een offerte op maat. Bij het aanvragen van offertes kunt u advies krijgen over de benodigde werkzaamheden en de beste oplossing voor uw situatie. Het vergelijken van verschillende offertes is ook een goede manier om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Om een idee te krijgen van de prijsrange voor natuursteen gevelbekleding, hebben we een voorbeeldtabel opgesteld met gemiddelde prijzen:

Type natuursteen Gemiddelde prijs per vierkante meter*
Bourgondische dallen €150 €250
Hardsteen €100 €200
Graniet €120 €250
Marmer €200 – €300

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen en kunnen variëren afhankelijk van de gekozen afwerking, dikte en specificaties van de natuursteen.

Houd er rekening mee dat naast de kosten van de natuursteen zelf, de plaatsingskosten ook een belangrijke factor zijn. Deze kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf dat de gevelbekleding installeert en de complexiteit van de werkzaamheden.

Om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen en advies te krijgen over natuursteen gevelbekleding, raden we u aan om contact op te nemen met een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in gevelbekleding van natuursteen. Zij kunnen u voorzien van gedetailleerde informatie en een offerte op maat.

Conclusie

Natuursteen gevelbekleding is een duurzame en stijlvolle keuze om uw huis een nieuwe uitstraling te geven. Met verschillende opties zoals gevelplaten, strips, metselstenen en gevelplinten biedt natuursteen gevelbekleding veel mogelijkheden voor het verfraaien van uw gevel. Bovendien heeft natuursteen gevelbekleding talloze voordelen die uw huis nog aantrekkelijker maken.

Een van de belangrijkste voordelen is de unieke uitstraling van natuursteen. Elke gevelplaat, plint of steen is uniek, waardoor uw woning een bijzonder karakter krijgt. Daarnaast biedt natuursteen gevelbekleding ook brandveiligheid, dankzij het onbrandbare karakter van dit materiaal.

Bovendien heeft natuursteen een gunstige warmteopslagcapaciteit, waardoor uw huis minder last heeft van temperatuurschommelingen. Dit zorgt voor een constant binnenklimaat en draagt bij aan de energiezuinigheid van uw woning.

De kosten van natuursteen gevelbekleding kunnen variëren, afhankelijk van uw specifieke wensen en de gekozen natuursteensoort. Het is daarom verstandig om offertes op maat aan te vragen en verschillende opties te vergelijken. Voor het plaatsen en advies over natuursteen gevelbekleding kunt u het beste contact opnemen met een professionele vakman. Zij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw woning.