Kaleien Prijs per m2 – Kostenoverzicht 2024

Kaleien is een populaire methode voor gevelrenovatie waarbij een mengsel van kalk en rivierzand op de muur wordt aangebracht. In dit artikel geven we een overzicht van de kosten van kaleien per vierkante meter. We bespreken ook de factoren die van invloed zijn op de prijs, zoals het materiaalgebruik en het inhuren van een professional. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de kosten van kaleien en kun je een weloverwogen beslissing maken voor je gevelrenovatieproject.

Wat is kaleien en hoe werkt het?

Kaleien is een schildertechniek waarbij een dunne laag kalkpleister met een blokkwast op de muur wordt aangebracht. Het mengsel van kalk en rivierzand zorgt voor een natuurlijke en landelijke uitstraling.

Voordat kalei kan worden aangebracht, moet de gevel grondig worden voorbereid. Dit houdt in het verwijderen van mos, oude verfresten en het opvullen van voegen. Het is belangrijk om de gevel glad en vrij van vuil te maken, zodat de kalei goed kan hechten.

Het aanbrengen van kalei vereist nauwkeurigheid en geduld. De lagen moeten dun zijn en elkaar overlappen. Dit zorgt voor een egaal resultaat. Na het aanbrengen moet de laatste laag kalei worden afgeborsteld om losse zandkorreltjes te verwijderen. Dit zorgt voor een glad en strak eindresultaat.

Het is belangrijk om de juiste omstandigheden te hebben bij het aanbrengen van kalei. Dit betekent dat de ondergrond vochtig moet zijn en dat het weer bewolkt moet zijn. Ideale temperaturen liggen tussen de 10 en 20 graden Celsius.

Voordelen van kaleien

 • Creëert een natuurlijke en landelijke uitstraling
 • Biedt bescherming tegen vocht en weersinvloeden
 • Verbergt oneffenheden op de gevel
 • Milieuvriendelijk alternatief voor synthetische verven

Nadelen van kaleien

 • Kaleilaag kan na verloop van tijd verkleuren
 • Moet na ongeveer 10 jaar opnieuw worden aangebracht
 • De aanbrengtijd is langer in vergelijking met traditionele schildertechnieken

Kosten van kaleien per m2

De kosten van kaleien per vierkante meter kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is de staat van de gevel. Als de gevel in slechte conditie verkeert en reparaties nodig heeft voordat de kalei kan worden aangebracht, kunnen de kosten hoger uitvallen. Ook het type kalei dat wordt gebruikt, speelt een rol in de prijsbepaling. Er zijn verschillende soorten kaleiverf verkrijgbaar, variërend in prijs en kwaliteit.

Als je overweegt om zelf te gaan kaleien, is het belangrijk om te weten dat de kosten daarvan relatief laag kunnen zijn. Je bespaart namelijk op arbeidskosten, maar moet wel rekening houden met de aanschaf van benodigde materialen. De kosten voor het zelf kaleien per vierkante meter liggen doorgaans tussen de €6,- en €8,-. Dit is echter exclusief materiaalkosten en eventuele extra benodigdheden zoals gereedschap en beschermingsmiddelen.

Wanneer je een professional inschakelt om de kalei aan te brengen, kunnen de kosten hoger zijn. Een professional beschikt over de benodigde kennis en ervaring om het beste resultaat te bereiken. De prijzen van professionele kaleiwerkzaamheden variëren doorgaans tussen de €25,- en €40,- per vierkante meter. Het voordeel van het inhuren van een professional is dat zij vaak garantie bieden op het geleverde werk en dat je kunt rekenen op een hogere kwaliteit.

Kostenoverzicht kaleien per m2:

Type kalei Zelf doen (prijs per m2) Professioneel laten doen (prijs per m2)
Kant-en-klare kaleiverf €6,- tot €8,- (excl. materiaalkosten) €25,- tot €40,-
Maatwerk kaleiverf €6,- tot €8,- (excl. materiaalkosten) €25,- tot €40,-

Het is belangrijk om te weten dat bovenstaande prijzen indicatief zijn en kunnen variëren per situatie en gevelspecialist. Daarom is het altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen en de prijzen, kwaliteit en garantievoorwaarden van verschillende professionals te vergelijken.

Een gevel kaleien kan een waardevolle investering zijn voor de uitstraling en bescherming van je woning. Door rekening te houden met de kosten en verschillende opties te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing maken en de juiste keuze maken voor jouw specifieke gevelrenovatieproject.

Kaleien prijs per m2

Voordelen en nadelen van kaleien

Kaleien heeft verschillende voordelen. Het biedt een duurzame beschermingslaag tegen vocht en weersinvloeden, verbergt oneffenheden en geeft een authentieke uitstraling aan de gevel. Daarnaast is het een milieuvriendelijk alternatief voor synthetische verven.

Echter, kaleien heeft ook enkele nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. Na verloop van tijd kan de kaleilaag verkleuren en in sommige gevallen moet de laag na ongeveer 10 jaar worden vervangen. Daarnaast is het aanbrengen van kalei een tijdrovende klus die nauwkeurigheid vereist.

Beoordelen of kaleien de juiste keuze is voor jouw gevelrenovatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de prijs. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Voordelen van kaleien:

 • Duurzame bescherming tegen vocht en weersinvloeden
 • Verbergt oneffenheden in de gevel
 • Authentieke uitstraling
 • Milieuvriendelijk alternatief voor synthetische verven

Nadelen van kaleien:

 • Mogelijke verkleuring van de kaleilaag na verloop van tijd
 • Noodzaak om de laag na ongeveer 10 jaar te vervangen
 • Tijdrovende klus die nauwkeurigheid vereist

Hoewel er nadelen zijn verbonden aan het kaleien van een gevel, wegen de voordelen vaak op tegen de mogelijke nadelen. Het is belangrijk om jouw specifieke situatie te overwegen en de kosten, voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Kaleien Prijs per m² Kaleiverf prijs Kosten kaleiën per m2
Optie 1 €25,- €10,- €35,-
Optie 2 €30,- €8,- €38,-
Optie 3 €35,- €6,- €41,-

kaleien prijs per m²

In de bovenstaande tabel zie je enkele voorbeeldopties met betrekking tot de prijs van kaleien per m², de prijs van kaleiverf en de totale kosten van kaleiën per m². Het is belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende professionals om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke project.

Conclusie

Het kaleien van een gevel kan een effectieve en esthetisch aantrekkelijke optie zijn voor gevelrenovatie. De kosten van kaleien per vierkante meter kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de voordelen van kaleien, zoals de duurzame bescherming en de esthetische uitstraling.

Als je overweegt om je gevel te laten kaleien, is het raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende professionals en de prijs, kwaliteit en garantie te vergelijken. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en de juiste keuze maken voor je gevelrenovatieproject.