Groengevel Voordelen en Installatietips

Klimplanten worden steeds vaker gebruikt als groene gevelbekleding voor duurzame en ecologische gevels. Met groene gevelbekleding kan een gevel worden verfraaid en tegelijkertijd kunnen meerdere voordelen worden bereikt. Denk bijvoorbeeld aan geluidsisolatie, verbetering van de luchtkwaliteit en het creëren van een natuurlijke en groene uitstraling.

Er zijn verschillende soorten klimplanten die geschikt zijn voor groengevels, zoals winderplanten, rankers en enteraars. Niet-zelfhechtende klimplanten hebben extra ondersteuning nodig om omhoog te kunnen groeien. Hiervoor kunnen sterke palen en horizontale en verticale kabels worden gebruikt. Daarnaast zijn er ook andere opties zoals bamboematten en kastanje hekken die extra schaduw kunnen bieden en waar de planten zich aan kunnen hechten.

Een groengevel biedt vele voordelen, zowel esthetisch als functioneel. Het verandert het uiterlijk van een gevel en trekt de aandacht, waardoor graffiti minder kans krijgt. Daarnaast draagt het bij aan een gezondere leefomgeving door de zuivering van de lucht en het verminderen van fijnstof. Bovendien kan een groengevel stress verminderen en het welzijn van de bewoners verbeteren.

Bij het installeren van een groengevel zijn er enkele tips om in gedachten te houden. Zo is het belangrijk om de juiste klimhulpen te kiezen op basis van de plantensoort. Daarnaast moeten sterke palen en kabels worden gebruikt om het gewicht van de klimplanten te kunnen dragen. Ook is het mogelijk om groengevels binnen te installeren, waardoor ze niet alleen buiten, maar ook binnenshuis kunnen zorgen voor zuivere lucht, geluidsreductie en stressvermindering. Er zijn verschillende installatiemethoden beschikbaar, zoals groene gevelsystemen en verticale tuinen. Door een groengevel op maat te ontwerpen, kan het perfect passen bij de specifieke wensen en behoeften.

De voordelen van een groengevel

Groengevels bieden diverse voordelen die bijdragen aan een duurzame en groene leefomgeving. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen van groengevels benoemd:

  1. Geluidsisolatie: Groengevels helpen om geluid binnenin een gebouw te dempen en buitengeluid te verminderen. Door hun natuurlijke eigenschappen bieden ze geluidsisolatie en zorgen ze voor een rustige en aangename omgeving.
  2. Esthetische waarde: Groengevels veranderen het uiterlijk van een gevel en creëren een groene en levendige uitstraling. Ze trekken de aandacht en kunnen graffiti en andere vormen van verontreiniging op een natuurlijke manier voorkomen.
  3. Luchtkwaliteit en fijnstofreductie: Groengevels zuiveren de lucht door het absorberen van schadelijke stoffen en het verminderen van fijnstof. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving en verbetert de luchtkwaliteit binnen en buiten het gebouw.
  4. Stressvermindering en welzijn: Groene omgevingen hebben een positief effect op het welzijn van mensen. Groengevels kunnen stress verminderen en helpen bij het creëren van een ontspannen en plezierige omgeving. Ze verzachten de harde stedelijke omgeving en bevorderen een gevoel van rust.
  5. Innovatief en ecologisch: Groengevels zijn een innovatieve en ecologische keuze voor de toekomst. Ze dragen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzaamheid. Groengevels komen tegemoet aan de groeiende vraag naar groene oplossingen en dragen bij aan een positieve verandering in stedelijke gebieden.
  6. Biodiversiteit: Groengevels trekken verschillende soorten leven aan, zoals vlinders, bijen en andere insecten. Ze bevorderen biodiversiteit en dragen bij aan het behoud van de natuurlijke habitat van deze dieren.

De voordelen van groengevels zijn zowel esthetisch als functioneel. Ze bieden niet alleen een groenere en aantrekkelijkere omgeving, maar dragen ook bij aan een gezondere leefomgeving en een positieve impact op het welzijn van mensen.

Voorbeeld van een groengevel:

Voordelen Groengevels Traditionele gevels
Geluidsisolatie
Esthetische waarde
Luchtkwaliteit en fijnstofreductie
Stressvermindering en welzijn
Innovatief en ecologisch
Biodiversiteit

Groengevel installatietips

Bij het installeren van een groengevel zijn er enkele tips om in gedachten te houden. Hieronder volgen een aantal installatietips voor een duurzame gevelbekleding met een groene gevelsysteem en verticale tuin.

1. Kies geschikte klimhulpen

Zorg ervoor dat de klimhulpen geschikt zijn voor de gekozen klimplant. Verschillende klimplanten hebben verschillende behoeften en vereisen misschien specifieke soorten klimhulpen om goed te kunnen groeien. Raadpleeg een expert of kwekerij om de juiste klimhulpen te selecteren.

2. Sterke palen en kabels

Om het gewicht van de klimplanten te kunnen dragen, is het belangrijk om sterke palen en kabels te gebruiken. Dit zorgt voor een stevige constructie en voorkomt dat de gevel overbelast raakt. Let op de draagkracht van de gebruikte materialen.

3. Overweeg bamboematten of kastanje hekken

Om sneller schaduw te creëren en de klimplanten de mogelijkheid te geven om zich aan materialen vast te hechten, kan het gebruik van bamboematten of kastanje hekken effectief zijn. Deze materialen bieden extra ondersteuning en zorgen voor een mooi groen oppervlak.

4. Groengevels binnen installeren

Denk eraan dat groengevels niet alleen buiten geïnstalleerd kunnen worden. Ze kunnen ook binnen worden geplaatst, waardoor ze betere binnenlucht, geluidsreductie en stressvermindering kunnen bieden. Overweeg de mogelijkheden om binnen een groene oase te creëren met een verticale tuin of groene gevelbekleding.

5. Maatwerk en installatiemethoden

Een groene gevel kan op maat ontworpen worden, afhankelijk van de specifieke behoeften en wensen. Er zijn verschillende installatiemethoden beschikbaar, zoals groene gevelsystemen en verticale tuinen. Raadpleeg een professional om de beste installatiemethode te bepalen en om ervoor te zorgen dat de groengevel duurzaam en functioneel is.

Groene gevel installatie

Met deze installatietips kun je jouw groengevel met succes realiseren. Het resultaat zal niet alleen een esthetisch aantrekkelijke gevel zijn, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzamere leefomgeving.

Groengevels voor binnen én buiten

Groengevels zijn niet alleen geschikt voor de buitenkant van gebouwen, maar kunnen ook binnen geïnstalleerd worden. Deze groene wanden bestaan uit lagen groen die aan een gevel bevestigd worden, waardoor ze zorgen voor een levendige en ecologische uitstraling.

Binnen kunnen groengevels dienen als een soort van indoor geveltuinen. Ze zorgen niet alleen voor een mooie esthetiek, maar hebben ook functionele voordelen. Groengevels dragen bij aan een gezondere binnenlucht door de natuurlijke zuivering van de lucht en kunnen geluidsreductie bieden, waardoor een rustige en ontspannen werkomgeving ontstaat. Daarnaast kunnen groengevels ook stress verminderen en het welzijn van werknemers bevorderen.

Aan de buitenkant van gebouwen kunnen groengevels gebruikt worden om het grijze straatbeeld op te fleuren en een natuurlijke en aantrekkelijke uitstraling te geven. Ze absorberen fijnstof en CO2, waardoor ze bijdragen aan een schoner milieu. Daarnaast kunnen groengevels een helend effect hebben, vooral bij bijvoorbeeld de ingang van ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Met groengevels kunnen zowel binnen als buiten esthetische en functionele voordelen worden behaald. Ze zorgen voor een groene en levendige omgeving die niet alleen de uitstraling van gebouwen verbetert, maar ook bijdraagt aan een gezonde en duurzame leefomgeving.

Groengevel binnen en buiten

Binnen Buiten
Zuivere lucht Opfleuren van straatbeeld
Geluidsreductie Fijnstof en CO2 absorptie
Stressvermindering Helend effect

Pop-upconcepten met groengevels

Groengevels bieden niet alleen esthetische en ecologische voordelen aan gebouwen, maar ook unieke mogelijkheden voor pop-upconcepten. Met creatieve structuren en groengevels kunnen evenementen en festivals een groene sfeer creëren die de bezoekers in contact brengt met de natuur.

Een populaire toepassing van groengevels is het integreren ervan in reclamebanners. Door groengevels in reclamecampagnes te verwerken, kunnen merken een hoog niveau van visibiliteit en impact genereren. Deze innovatieve benadering van reclame biedt een opvallende en milieuvriendelijke manier om je merk te promoten en de merkvisibiliteit te vergroten.

Pop-upconcepten met groengevels

De mogelijkheden met groengevels in pop-upconcepten zijn eindeloos. Of het nu gaat om een tijdelijke groene installatie op een festival of een creatieve groengevel in een reclamecampagne, de combinatie van groen en architectuur trekt de aandacht van het publiek en zorgt voor een onvergetelijke beleving.

Installatiekosten van groengevels

De installatiekosten van groengevels kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel, het materiaal dat wordt gebruikt, de kwaliteit van de installatie en het merk van de groengevel. Het is belangrijk om te investeren in een professionele installatie om ervoor te zorgen dat de groengevel op de juiste manier wordt geïnstalleerd en langdurig kan functioneren.

Voor een groengevel met klimplanten beginnen de prijzen meestal vanaf 4.500 euro, inclusief BTW. Dit omvat de kosten voor de klimplanten, de klimhulp en de installatie. Voor groengevels met pop-upconcepten, zoals geïntegreerde reclamebanners, kunnen de prijzen beginnen vanaf 10.000 euro, inclusief BTW.

De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke vereisten en het ontwerp van de groengevel. Het is altijd raadzaam om een professionele offerte aan te vragen om een nauwkeurige schatting te krijgen van de installatiekosten.

Groengevel installatiekosten

Een professionele installatie van een groengevel is de beste manier om ervoor te zorgen dat de gevel op de juiste manier wordt geïnstalleerd en dat alle benodigde materialen en technieken worden gebruikt. Dit zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijke groengevel, maar ook voor een duurzame en langdurige oplossing die uiteindelijk kosten kan besparen op onderhoud en reparaties.

Vergeleken met de vele voordelen die groengevels bieden, zijn de installatiekosten een investering die zichzelf op lange termijn kan terugbetalen. Het toevoegen van een groengevel aan een gebouw kan niet alleen de waarde ervan verhogen, maar ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving, energiebesparing en esthetische verbeteringen.

Ecoworks en groengevels

Ecoworks is een toonaangevend bedrijf in België dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en installeren van groengevels. Met hun expertise en ervaring hebben ze bijgedragen aan de introductie van groengevels in het land. Wat Ecoworks onderscheidt, is hun innovatieve geautomatiseerde systeem waarmee groengevels permanent worden gemonitord en het waterverbruik tot een minimum wordt beperkt.

Een groengevel is niet alleen esthetisch aantrekkelijk en duurzaam, maar heeft ook een aanzienlijk lager waterverbruik dan een traditionele gevel. Ter vergelijking, terwijl een gemiddeld persoon in België dagelijks 115 liter water verbruikt, heeft een groengevel slechts 5 liter water per dag per vierkante meter nodig. Dit komt doordat groengevels gebruikmaken van geavanceerde irrigatiesystemen en regenwateropvang om efficiënt water te gebruiken en verspilling te voorkomen.

Ecoworks heeft erkenning gekregen voor hun innovatieve en duurzame benadering van groengevels. Ze ontvingen de prestigieuze Batibouw Eco-Award, waarmee hun inzet voor het bevorderen van duurzaamheid en groene oplossingen wordt erkend.

groengevels

Eigenschap Gemiddeld waterverbruik per dag
Een gemiddelde persoon in België 115 liter
Groengevel 5 liter per vierkante meter

Overige toepassingen van groengevels

Naast de installatie aan gebouwen kunnen groengevels ook op andere manieren worden toegepast, waardoor ze diverse voordelen bieden voor onze leefomgeving. Hieronder worden enkele van deze toepassingen besproken:

Geluidsisolatie

Groengevels kunnen worden gebruikt voor geluidsisolatie in vergaderruimten en andere binnenruimtes. Doordat ze geluidsgolven absorberen, kunnen ze helpen om het stadsgeluid buiten te houden en een rustigere omgeving te creëren.

Esthetisch

Een van de meest opvallende voordelen van groengevels is hun esthetische waarde. Ze kunnen het uiterlijk van een grijze gevel transformeren en een groen en levendig karakter aan een gebouw geven. Bovendien kunnen groengevels het ontstaan van graffiti voorkomen, waardoor ze niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn.

Beleving

Groengevels kunnen bijdragen aan het creëren van een betere beleving in stedelijke omgevingen. Ze kunnen bijvoorbeeld een winkelstraat veranderen in een groene oase, waardoor mensen een aangename en ontspannen sfeer ervaren tijdens het winkelen. Groengevels hebben het vermogen om een positieve invloed te hebben op de gemoedstoestand en het welzijn van mensen.

Gezondheid

Groengevels dragen bij aan een gezondere leefomgeving. Ze zuiveren de lucht door het absorberen van schadelijke stoffen en het verminderen van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Dit resulteert in een verbeterde luchtkwaliteit, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere gezondheid en welzijn van mensen die in de buurt van groengevels wonen of werken.

Innovatief

Groengevels zijn een innovatieve manier om steden te vergroenen en te verduurzamen. Ze zijn een visueel en ecologisch interessant alternatief voor traditionele gevelbekleding. Groengevels brengen natuur naar de stad en dragen bij aan het creëren van een duurzamere leefomgeving voor toekomstige generaties.

Biodiversiteit

Groengevels bevorderen ook de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Ze trekken vlinders, bijen en ander leven aan, waardoor de ecologische waarde van de stad wordt vergroot. Groengevels bieden een nieuw leefgebied voor verschillende planten- en diersoorten, wat bijdraagt aan het behoud van de natuur in een stedelijke omgeving.

Bovenstaande toepassingen laten zien dat groengevels veel meer zijn dan alleen een mooie gevelbekleding. Ze bieden geluidsisolatie, esthetische verbeteringen, een betere beleving, bevorderen de gezondheid, zijn innovatief en dragen bij aan biodiversiteit. Groengevels zijn daarom een waardevolle toevoeging aan onze stedelijke omgevingen.

Interesse in een groengevel?

Als je interesse hebt in een groengevel, ben je bij Ecoworks aan het juiste adres. Wij bieden meer informatie en ondersteuning bij het realiseren van jouw groengevelproject. Daarnaast stellen wij een gratis brochure ter beschikking waarin de vele mogelijkheden van groengevels worden uitgelegd. Neem dus gerust contact met ons op en ontdek hoe ook jouw gebouw kan profiteren van de voordelen van een groengevel.

Wil je alvast inspiratie opdoen? Bekijk dan onze gerealiseerde projecten en zie hoe groengevels in de praktijk worden toegepast. Laat je verrassen door de diverse toepassingen en de esthetische impact die groengevels kunnen hebben. Met Ecoworks kun je rekenen op professioneel advies en vakmanschap, zodat jouw groengevelproject een succes wordt.

Neem contact op met Ecoworks voor meer informatie en een gratis brochure!

Voordelen van een groengevel Installatietips voor groengevels Overige toepassingen van groengevels
Verbeterde luchtkwaliteit Gebruik geschikte klimhulpen Geluidsisolatie in vergaderruimten
Esthetische verbeteringen Sterke palen en kabels voor ondersteuning Creëren van groene oases in winkelstraten
Positieve impact op het welzijn van mensen Gebruik bamboematten of kastanje hekken voor extra schaduw Bijdragen aan biodiversiteit

Voor meer informatie en een gratis brochure over groengevels, kun je contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag met het realiseren van jouw groengevelproject en laten je zien hoeveel voordelen een groengevel biedt!

Conclusie

Groengevels bieden talrijke voordelen voor zowel gebouwen als mensen. Naast het creëren van een esthetische verbetering aan de gevel, zorgen groengevels voor geluidsisolatie en dragen ze bij aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien hebben ze een positieve invloed op het welzijn van mensen, waardoor stress wordt verminderd en een gezondere leefomgeving wordt gecreëerd.

Wanneer je een groengevel wilt installeren, is het belangrijk om rekening te houden met de installatietips. Het gebruik van sterke palen, kabels en geschikte klimhulpen zorgt voor een stabiele en duurzame groengevel. Daarnaast is het verstandig om een professional zoals Ecoworks te raadplegen, omdat zij expertise hebben in het ontwerpen en installeren van groengevels. Bovendien biedt Ecoworks duurzame oplossingen met een minimaal waterverbruik, wat gunstig is voor het milieu.

Als je geïnteresseerd bent in een groengevel, kun je contact opnemen met Ecoworks voor meer informatie en een gratis brochure. Zij kunnen je adviseren over de kosten, mogelijkheden en voordelen van een groengevel. Kies voor de innovatieve en ecologische optie en ontdek de vele voordelen van een groene gevel.