Soorten Gevelrenovatie voor Uw Woning

Gevelrenovatie is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een woning. Het beschermt niet alleen de gevel tegen koude en vocht, maar speelt ook een grote rol in de esthetische uitstraling van een woning. Er zijn verschillende methoden en materialen die gebruikt kunnen worden bij gevelrenovatie.

In dit artikel zullen we verschillende soorten gevelrenovatie behandelen, zoals houten gevelbekleding, metalen gevelbekleding, PVC-gevelbekleding, leien gevelbekleding en andere opties. We zullen ook ingaan op de voordelen en prijzen van elke soort gevelrenovatie, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw woning.

Of u nu uw gevel wilt vernieuwen, een opknapbeurt voor uw gevel nodig hebt of een gevelrenovatie wilt uitvoeren om problemen te herstellen, er zijn verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Laten we samen de diverse gevelrenovatie methoden verkennen en de juiste gevel bekledingsopties voor uw woning ontdekken.

Houten Gevelbekleding

Houten gevelbekleding is een populaire keuze vanwege de rustieke uitstraling die het kan geven aan een woning. Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar, zoals traditionele houtsoorten en tropische houtsoorten. Harde houtsoorten zijn beter bestand tegen weer en wind, wat de duurzaamheid ten goede komt. Het onderhoud van houten gevelbekleding is belangrijk om rotting of vergrijzing te voorkomen. De prijs van houten gevelbekleding varieert tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter.

Houten gevelbekleding

Als het gaat om het renoveren en opknappen van uw gevel, kan houten gevelbekleding een prachtige keuze zijn. Het kan een warm en natuurlijk gevoel aan uw woning toevoegen, waardoor het opvalt in de buurt.

Houten gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende soorten hout, elk met zijn eigen kenmerken en uitstraling. Traditionele houtsoorten zoals eiken, ceder en lariks zijn populair vanwege hun duurzaamheid en natuurlijke schoonheid. Daarnaast zijn er ook tropische houtsoorten beschikbaar, zoals mahonie en ipé, die bekend staan om hun hardheid en weerbestendigheid.

De keuze voor een bepaalde houtsoort hangt af van uw persoonlijke voorkeur, de stijl van uw woning en het klimaat in uw regio. Het is belangrijk om te kiezen voor houtsoorten die goed bestand zijn tegen vocht, schimmel en insecten, om zo de levensduur van uw gevelbekleding te verlengen.

Houten gevelbekleding vereist regelmatig onderhoud om het in goede staat te houden. Het is belangrijk om de gevel periodiek te reinigen en te behandelen met een beschermende laag om rotting, vergrijzing en schimmelvorming te voorkomen. Door het regelmatig uitvoeren van onderhoud, kunt u de levensduur van uw houten gevelbekleding verlengen en de uitstraling van uw woning behouden.

Voordelen van Houten Gevelbekleding:

 • Rustieke en natuurlijke uitstraling
 • Duurzaam en weerbestendig, vooral bij harde houtsoorten
 • Verschillende houtsoorten en afwerkingen beschikbaar
 • Kan worden aangepast aan verschillende bouwstijlen

Nadelen van Houten Gevelbekleding:

 • Vereist regelmatig onderhoud
 • Kan gevoelig zijn voor rotting en vergrijzing zonder juiste behandeling
 • De prijs kan hoger zijn in vergelijking met andere gevelbekledingsopties

Ondanks de nadelen blijft houten gevelbekleding een populaire keuze vanwege de unieke uitstraling en de mogelijkheid om een warme en natuurlijke sfeer aan een woning toe te voegen.

Houtsoort Prijs per vierkante meter
Eiken 100 euro
Ceder 120 euro
Lariks 130 euro
Mahonie 140 euro
Ipé 150 euro

Metalen Gevelbekleding

Metalen gevelbekleding wordt steeds populairder in zowel industriële gebouwen als gewone woningen. Er zijn verschillende metalen waaruit u kunt kiezen, zoals zink, aluminium, koper en inox. Metalen gevelbekleding biedt talloze uitvoeringen, zoals platen met of zonder reliëf, leien, sidings of sandwichpanelen met isolatie.

Metalen gevelbekleding

De flexibiliteit van metalen gevelbekleding stelt u in staat om een unieke uitstraling aan uw woning te geven. Of u nu kiest voor een moderne, strakke look of een meer traditionele en rustieke uitstraling wilt creëren, metalen gevelbekleding biedt diverse mogelijkheden.

Een groot voordeel van metalen gevelbekleding is de duurzaamheid. Metalen zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en hebben een lange levensduur. Bovendien vereist metalen gevelbekleding weinig onderhoud, waardoor het een praktische keuze is voor veel huiseigenaren.

De prijzen voor metalen gevelbekleding variëren meestal tussen de 50 en 150 euro per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen metaal en de gekozen uitvoering.

“Metalen gevelbekleding biedt een moderne uitstraling met een lange levensduur. Het is een duurzame keuze die weinig onderhoud vereist.”

Voordelen van metalen gevelbekleding:

 • Brede materiaalkeuze, waaronder zink, aluminium, koper en inox
 • Beschikbaarheid van diverse uitvoeringen, zoals platen, leien, sidings en sandwichpanelen
 • Modern en strak uiterlijk
 • Lange levensduur
 • Bestand tegen verschillende weersomstandigheden
 • Weinig onderhoud

Metalen gevelbekleding biedt een sterke en moderne uitstraling die zowel nieuwe als bestaande woningen kan transformeren. De mogelijkheden voor het gebruik van metalen gevelbekleding zijn eindeloos en het kan uw woning een uniek karakter geven.

Materiaal Prijs per vierkante meter
Zink 50-100 euro
Aluminium 75-125 euro
Koper 100-150 euro
Inox 100-150 euro

PVC Gevelbekleding

PVC gevelbekleding is een betaalbare en veelzijdige optie voor het renoveren van uw gevel. Met PVC kunt u uw gevel snel en eenvoudig een opknapbeurt geven, waardoor het er als nieuw uitziet. PVC is een populair materiaal vanwege zijn vele voordelen.

PVC is gemakkelijk te bewerken, waardoor het aanpassen aan de vorm van uw gevel geen probleem is. Het kan op maat worden gesneden en gemakkelijk worden geïnstalleerd, wat tijd en kosten bespaart. Daarnaast heeft PVC goede isolerende eigenschappen, waardoor het uw woning kan helpen om energie-efficiënter te zijn.

Een ander voordeel van PVC gevelbekleding is dat het in verschillende kleuren en afwerkingen verkrijgbaar is. Hierdoor kunt u de uitstraling van uw gevel volledig aanpassen aan uw persoonlijke smaak en de stijl van uw woning. Bovendien wordt PVC ook veel gebruikt voor ramen en deuren, dus het kan een mooi geheel vormen als u ook de gevel ermee laat bekleden.

PVC gevelbekleding

PVC Gevelbekleding Prijs per vierkante meter
Gemiddelde prijs €90
Minimale prijs €75
Maximale prijs €125

De prijs van PVC gevelbekleding varieert tussen de €75 en €125 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit en afwerking. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatieve PVC gevelbekleding om zo duurzaamheid te waarborgen.

Over het algemeen biedt PVC gevelbekleding een goede prijs-kwaliteitverhouding en is het een uitstekende keuze voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Het is een duurzame en onderhoudsarme optie die uw gevel een frisse en moderne uitstraling kan geven.

Leien Gevelbekleding

Leien kunnen ook gebruikt worden als gevelbekleding. Er zijn twee soorten leien beschikbaar: natuurleien en kunstleien. Leien kunnen op verschillende manieren geplaatst worden, met verschillende legverbanden voor een unieke uitstraling. Natuurleien zijn duurder dan kunstleien, maar hebben een authentieke uitstraling. De prijs van leien gevelbekleding varieert tussen de 75 en 125 euro per vierkante meter.

Leien gevelbekleding

Voordelen van Leien Gevelbekleding

 • Authentieke uitstraling
 • Keuze uit natuurleien en kunstleien
 • Flexibiliteit in legverbanden en patronen
 • Goede isolatie-eigenschappen
 • Duurzaam en bestand tegen weersinvloeden

Nadelen van Leien Gevelbekleding

 • Hoger prijskaartje in vergelijking met andere bekledingsopties
 • Extra voorbereiding en expertise voor de installatie
 • Vereist periodiek onderhoud en reiniging

Leien Gevelbekleding Prijsvergelijking

Type Leien Prijs per vierkante meter
Natuurleien 75-125 euro
Kunstleien 75-125 euro

Gevel Reinigen

Na verloop van tijd kan een gevel vuil en vervuild raken. Gevelreiniging is dan nodig om de gevel er weer als nieuw uit te laten zien. Er zijn verschillende methoden beschikbaar, zoals zandstralen, nevelstralen, stoomreiniging en chemische reiniging. Elke methode heeft zijn eigen prijs en geschiktheid voor verschillende gevels. De prijs van gevelreiniging varieert tussen 5 en 20 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gekozen methode.

Gevel reinigen is een belangrijk onderdeel van gevel renovatie en helpt bij het opfrissen van de uitstraling van uw woning. Vuil, roet en andere vlekken kunnen zich in de loop van de tijd op de gevel ophopen, waardoor de uitstraling van uw huis achteruitgaat. Door regelmatig uw gevel schoon te maken, kunt u ervoor zorgen dat uw huis er fris en nieuw uitziet.

Zandstralen is een veelgebruikte methode om gevels te reinigen. Bij deze methode wordt een krachtige stroom van zandkorrels tegen de gevel gespoten om het vuil te verwijderen. Deze methode is effectief voor het verwijderen van hardnekkig vuil en verfresten, maar moet voorzichtig worden toegepast om schade aan de gevel te voorkomen.

Nevelstralen is een mildere methode om gevels te reinigen. Hierbij wordt water vermengd met een mild reinigingsmiddel op de gevel gespoten. Het reinigingsmiddel helpt om het vuil los te maken, terwijl het water de gevel schoonspoelt. Deze methode is geschikt voor gevoelige gevels en wordt vaak gebruikt voor het reinigen van historische gebouwen.

Stoomreiniging is een milieuvriendelijke en chemievrije methode om gevels schoon te maken. Hierbij wordt stoom onder hoge druk tegen de gevel gespoten, waardoor het vuil loskomt en gemakkelijk kan worden verwijderd. Stoomreiniging is effectief voor het reinigen van lichte vervuiling en kan ook gebruikt worden om graffiti te verwijderen.

Chemische reiniging maakt gebruik van speciale reinigingsmiddelen om hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen. Deze methode is geschikt voor gevels die sterk vervuild zijn en kan helpen om zelfs de meest hardnekkige vlekken, zoals olie en vet, te verwijderen. Het is belangrijk om een professional in te schakelen voor chemische reiniging, omdat het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen en technieken essentieel is om schade aan de gevel te voorkomen.

Voorbeeld van de prijzen van gevelreiniging:

Methode Prijs per vierkante meter
Zandstralen 10 euro
Nevelstralen 8 euro
Stoomreiniging 5 euro
Chemische reiniging 20 euro

Gevelisolatie

Gevelisolatie is een essentieel onderdeel van gevelrenovatie. Het speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de isolatie van uw woning, waardoor energie wordt bespaard en het comfortniveau wordt verhoogd. Door uw gevel te isoleren, beschermt u uw huis tegen koude, vocht en geluidsoverlast. Bovendien vermindert gevelisolatie de CO2-uitstoot, waardoor het ook een duurzame keuze is.

Er zijn verschillende methoden om gevels te isoleren, elk met zijn eigen voor- en nadelen:

 • Isolatie langs binnen: Bij deze methode wordt er isolatiemateriaal aan de binnenkant van de gevel aangebracht. Dit is een geschikte optie als er beperkte ruimte is aan de buitenkant van uw woning. Het kan echter wel leiden tot verlies van leefruimte.
 • Spouwmuurisolatie: Deze methode houdt in dat er isolatiemateriaal in de spouw tussen de binnen- en buitenmuur wordt geplaatst. Spouwmuurisolatie is snel en relatief goedkoop, maar het is belangrijk om de geschiktheid van uw spouwmuur te laten controleren voordat u hiervoor kiest.
 • Buitenmuurisolatie: Bij deze methode wordt de buitenmuur van uw woning geïsoleerd. Dit kan gedaan worden door middel van isolatieplaten, isolatiepleister of gevelbekleding met isolatie. Buitenmuurisolatie is effectief en verbetert de esthetiek van uw woning, maar het kan duurder zijn in vergelijking met andere methoden.

De keuze voor de juiste gevelisolatiemethode hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van uw gevel, het beschikbare budget en uw specifieke behoeften. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professional om de meest geschikte optie voor uw woning te bepalen.

Door te investeren in gevelisolatie kunt u niet alleen genieten van een comfortabeler en energiezuiniger huis, maar ook de waarde van uw woning verhogen. Het is een duurzame keuze die op de lange termijn veel voordelen biedt.

Methode Voordeel Nadeel
Isolatie langs binnen – Geschikt voor beperkte ruimte aan de buitenkant
– Belemmert geen leefruimte
– Kan leiden tot verlies van leefruimte
– Minder thermisch effectief in vergelijking met andere methoden
Spouwmuurisolatie – Snel en relatief goedkoop
– Geen verlies van leefruimte
– Geschiktheid van de spouwmuur moet gecontroleerd worden
– Niet altijd mogelijk bij oudere woningen
Buitenmuurisolatie – Effectief en verbetert de esthetiek
– Kan de waarde van uw woning verhogen
– Kan duurder zijn in vergelijking met andere methoden
– Mogelijk vergunning nodig voor gevelveranderingen

Gevelisolatie

De prijs van gevelisolatie varieert afhankelijk van de gekozen methode, het type isolatiemateriaal en de grootte van uw woning. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 80 en 150 euro per vierkante meter. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat gevelisolatie een investering is die zichzelf op de lange termijn terugverdient door de besparing op energiekosten.

Door te kiezen voor gevelisolatie investeert u niet alleen in uw eigen comfort, maar draagt u ook bij aan een duurzamere toekomst. Het is een win-winsituatie voor zowel uw portemonnee als het milieu.

Het Kiezen van de Juiste Gevelrenovatie Methode

Het kiezen van de juiste gevelrenovatie methode is cruciaal om de gewenste resultaten te bereiken voor uw woning. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het maken van deze keuze. Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke stijl en uitstraling u wilt creëren voor uw gevel. Dit kan variëren van klassiek tot modern en van traditioneel tot eigentijds.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is het beschikbare budget. Gevelrenovatie kan variëren in prijs, afhankelijk van de gekozen methode en het materiaal. Het is belangrijk om realistisch te zijn over uw budget en te kijken naar de opties die binnen uw financiële mogelijkheden vallen.

Daarnaast is de duurzaamheid van het gekozen materiaal een belangrijke overweging. Sommige materialen zijn beter bestand tegen weersinvloeden en vergen minder onderhoud dan andere. Het is belangrijk om na te denken over de lange termijn en te kiezen voor een materiaal dat lang meegaat en zijn kwaliteit behoudt.

Het vergelijken van verschillende opties kan u helpen de beste keuze te maken voor uw gevelrenovatie. Het is raadzaam om informatie in te winnen bij professionals en advies in te winnen bij mensen die ervaring hebben met gevelrenovatie. Zij kunnen u helpen bij het bepalen van de juiste methode en bekleding voor uw specifieke situatie.

“Het kiezen van de juiste gevelrenovatie methode is een belangrijke stap naar het realiseren van de gewenste uitstraling en functionaliteit van uw woning.”

Door zorgvuldig te overwegen welke factoren belangrijk zijn voor uw gevel, kunt u de beste keuze maken voor uw gevelrenovatie. Of het nu gaat om het kiezen van de juiste bekleding, de meest geschikte methode of het vinden van een balans tussen stijl, budget en duurzaamheid, het maken van een weloverwogen beslissing zal leiden tot een gevel waar u trots op kunt zijn.

Overwegingen bij het kiezen van de juiste gevelrenovatie methode Stijl en uitstraling Beschikbaar budget Duurzaamheid
Belangrijk om de gewenste uitstraling van uw woning in gedachten te houden en te kiezen voor een methode die hierbij past. Variërende kosten voor gevelrenovatie methoden, afhankelijk van het gekozen materiaal en de complexiteit van het project. Afweging tussen initiële kosten en lange termijn waarde en onderhoudskosten.

Conclusie

Gevelrenovatie biedt een breed scala aan bekledingsopties, zoals houten gevelbekleding, metalen gevelbekleding, PVC-gevelbekleding en leien gevelbekleding. Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen en prijsklasse. Bij het kiezen van de juiste gevelrenovatie methode is het belangrijk om rekening te houden met uw gewenste stijl, duurzaamheid en budget.

Houten gevelbekleding geeft een rustieke uitstraling aan uw woning, maar vergt regelmatig onderhoud om rotting en vergrijzing te voorkomen. Metalen gevelbekleding is steeds populairder, vanwege de mogelijkheden in ontwerp en duurzaamheid. PVC-gevelbekleding is betaalbaar en veelzijdig, met goede isolerende eigenschappen. Leien gevelbekleding biedt een authentieke uitstraling, met natuur- en kunstleien als opties.

Het vergelijken van verschillende opties en het raadplegen van professionals kan u helpen bij het maken van de beste keuze voor uw woning. Hou bij uw overwegingen rekening met de gewenste stijl, duurzaamheid en uw beschikbare budget. Gevelrenovatie is een investering die zowel de esthetische uitstraling als de waarde van uw woning kan verbeteren. Neem de tijd om de juiste beslissing te nemen en geniet van een vernieuwde gevel waar u trots op kunt zijn.