Gevel schilderen: mogelijkheden en technieken

Overweeg je om je gevel te schilderen? Ben je op zoek naar de beste manier om je gevel te renoveren en op te knappen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel ontdek je alle voordelen van gevelschilderwerk, de verschillende mogelijkheden en technieken, en krijg je handige tips voor een succesvolle gevelrenovatie.

Een gevel verven is een effectieve manier om je huis een frisse uitstraling te geven en te beschermen tegen weersinvloeden. Of je nu kiest voor buitenschilderwerk om je gevel te vernieuwen of om kleine oneffenheden te herstellen, het is belangrijk om de juiste gevelverf en technieken te gebruiken.

Maar waar moet je beginnen? Ten eerste is het belangrijk om de gevel grondig te reinigen en eventuele schade te herstellen voordat je begint met schilderen. Hierdoor zorg je voor een goede hechting van de verf en verleng je de levensduur van de gevel.

Voor een succesvolle gevelschildering is het ook essentieel om de juiste verf en materialen te kiezen. Er zijn verschillende soorten gevelverf beschikbaar, zoals dampopen verf en kalkpleister, die elk hun eigen voordelen hebben. Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen die past bij jouw specifieke wensen en de staat van je gevel.

Een ander belangrijk aspect is het stappenplan voor het schilderen van de gevel. Door het volgen van een gestructureerde aanpak en het voorbereiden van de ondergrond, zorg je voor een mooi en duurzaam resultaat. Hierbij is het aan te raden om de hulp in te schakelen van een professionele schilder die ervaring heeft met gevelschilderwerk.

Ben je benieuwd naar de kosten van gevelschildering en wil je graag een prijsindicatie? Dit artikel helpt je ook met het in kaart brengen van de kosten en mogelijke besparingen. Daarnaast leer je meer over de voordelen van het uitbesteden van gevelschilderwerk en tips voor het kiezen van de juiste kleur.

Of je nu zelf aan de slag wilt gaan met gevelschildering of het project wilt uitbesteden, het belangrijkste is dat je goed geïnformeerd bent. Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen en je gevel weer in topconditie te brengen.

Blijf lezen om meer te weten te komen over de mogelijkheden en technieken van het schilderen van gevels. Gevelrenovatie was nog nooit zo eenvoudig!

Voordelen van gevel schilderen

Het schilderen van je gevel biedt tal van voordelen voor zowel de esthetiek als de bescherming van je woning. Door je gevel te schilderen, geef je je huis een frisse en nieuwe uitstraling die de hele buurt zal opvrolijken. Maar dat is niet het enige voordeel.

Naast het visuele aspect beschermt gevelschilderwerk de muren tegen de schadelijke effecten van verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind, en zonlicht. De verflaag vormt een beschermende barrière en voorkomt dat vocht de muren binnendringt, wat op zijn beurt vochtproblemen zoals schimmel en erosie kan voorkomen.

Bovendien verlengt het schilderen van de gevel de levensduur van de muren. Het vormt een extra laagje bescherming tegen dagelijkse slijtage, verkleuring en andere vormen van schade. Met de juiste gevelverf en het regelmatig onderhouden van de verflaag, kun je de levensduur van je gevel aanzienlijk verlengen.

Kortom, gevelschilderwerk biedt zowel esthetische als functionele voordelen. Het geeft je huis een nieuwe look en beschermt de muren tegen weersomstandigheden, vochtproblemen en alledaagse slijtage. Een gevel schilderen is een investering die de moeite waard is voor zowel de waarde als het behoud van je woning.

Voordelen van gevel schilderen
Geeft je huis een nieuwe look
Beschermt de muren tegen weersomstandigheden
Voorkomt vochtproblemen
Verlengt de levensduur van de gevel

Soorten verf voor gevel schilderen

Bij het schilderen van een gevel zijn er verschillende soorten verf waaruit je kunt kiezen. Afhankelijk van je behoeften en de gewenste uitstraling, kun je gebruik maken van dampopen verf of kalkpleister.

Dampopen verf: Dampopen verf is speciaal ontworpen voor buitengevels en biedt optimale bescherming tegen vochtproblemen. Deze verf laat vocht van binnenuit ontsnappen, terwijl het de gevel tegelijkertijd beschermt tegen weersinvloeden. Het is ideaal voor het schilderen van gevels die gevoelig zijn voor vocht, zoals oudere gebouwen of gevels met slechte ventilatie. Dampopen verf zorgt ervoor dat de gevel kan blijven ademen en voorkomt zo schimmel- en vochtproblemen.

Kalkpleister: Kalkpleister is een andere optie voor het schilderen van je gevel. Het wordt vaak gebruikt voor een landelijke uitstraling en biedt ook voordelen op het gebied van vochtregulatie. Kalkpleister heeft de eigenschap om vocht te absorberen en weer af te geven, waardoor het bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Daarnaast kan kalkpleister oneffenheden in de gevel verbergen, waardoor het een populaire keuze is voor gevelrenovatie.

“Dampopen verf en kalkpleister zijn beide goede opties voor het schilderen van je gevel, maar ze hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften van je gevel en de gewenste uitstraling voordat je een keuze maakt.”

Voordat je begint met het schilderen van je gevel, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professional. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste verfkeuze op basis van de specifieke kenmerken van je gevel.

gevel schilderen

Tabel: Vergelijking tussen dampopen verf en kalkpleister

Eigenschappen Dampopen verf Kalkpleister
Vochtregulatie Goed Uitstekend
Uitstraling Modern Landelijk
Verbergen van oneffenheden Gemiddeld Goed
Geschikt voor oudere gebouwen Ja Ja
Ademend vermogen Goed Uitstekend

Stappenplan voor gevel schilderen

Voordat je begint met het schilderen van de gevel, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Een goed stappenplan zorgt ervoor dat het schilderen van de gevel soepel verloopt en een duurzaam resultaat oplevert.

Voorbereidend werk

Het voorbereiden van de gevel is een cruciale stap in het schilderproces. Start met het grondig reinigen van de gevel om vuil, stof en losse verfresten te verwijderen. Dit kan met een hogedrukreiniger of een speciale gevelreiniger. Zorg ervoor dat de gevel volledig droog is voordat je verder gaat.

Vervolgens is het belangrijk om de ondergrond goed te behandelen. Controleer of er eventuele beschadigingen, zoals scheuren of gaten, aanwezig zijn. Deze dienen gerepareerd te worden voordat je begint met schilderen. Gebruik hiervoor een geschikt vulmiddel en laat dit volledig uitharden.

Indien de gevel nog nooit eerder geschilderd is of als de oude verflaag in slechte staat verkeert, is het raadzaam om een primer aan te brengen. Een primer zorgt voor hechting tussen de ondergrond en de verf, en bevordert een gelijkmatige dekking. Breng de primer aan volgens de instructies van de fabrikant en laat het voldoende drogen.

Gevel schilderen

Nadat het voorbereidend werk is afgerond, kun je beginnen met het schilderen van de gevel. Kies een hoogwaardige gevelverf die geschikt is voor de ondergrond en de gewenste afwerking. Gebruik een kwast of roller voor het aanbrengen van de verf.

“Door het grondig reinigen, repareren en behandelen van de ondergrond leg je de basis voor een strak en duurzaam resultaat bij het schilderen van de gevel.”

Werk in kleine secties en breng de verf gelijkmatig aan met lange en efficiënte bewegingen. Zorg ervoor dat je geen verfdruppels of strepen achterlaat. Laat de eerste laag volledig drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Herhaal dit indien nodig voor een goede dekking.

Houd rekening met de weersomstandigheden tijdens het schilderen van de gevel. Kies een droge dag met milde temperaturen om de verf goed te laten drogen. Vermijd schilderen bij extreme hitte, direct zonlicht of regen.

gevel schilderen

Stappenplan voor gevel schilderen
1. Reinig de gevel grondig
2. Behandel de ondergrond en repareer eventuele beschadigingen
3. Breng indien nodig een primer aan
4. Kies een hoogwaardige gevelverf en breng deze gelijkmatig aan
5. Laat de verf volledig drogen tussen de lagen
6. Werk in kleine secties en voorkom verfdruppels en strepen
7. Let op de weersomstandigheden tijdens het schilderen

Door het volgen van dit stappenplan en met de juiste materialen kun je met succes je gevel schilderen en een prachtig resultaat behalen.

De juiste verf en materialen kiezen

Voor een succesvolle gevelschildering is het essentieel om de juiste verf en materialen te selecteren. Deze keuze heeft invloed op de duurzaamheid, uitstraling en bescherming van je gevel. Bij het kiezen van verf moet je rekening houden met factoren zoals het type ondergrond, gewenste uitstraling en klimaatcondities. Hieronder vind je enkele tips voor het maken van de juiste keuze.

Kies de juiste verfsoort

Het type verf dat je gebruikt, hangt af van het materiaal van je gevel en de gewenste look. Voor bakstenen gevels wordt vaak dampopen verf aanbevolen. Deze verf heeft een ademend vermogen en voorkomt vochtproblemen. Als je daarentegen een meer rustieke uitstraling wilt creëren, kan kalkpleister een goede keuze zijn. Dit materiaal kan ook gebruikt worden om oneffenheden in de gevel weg te werken.

Kwaliteitskwasten en rollers

Een goede kwaliteit kwasten en rollers zijn essentieel voor een professioneel resultaat. Ze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de verf en voorkomen strepen en spatten. Investeer in hoogwaardige kwasten en rollers die geschikt zijn voor buitenschilderwerk. Hiermee behaal je het beste resultaat en geniet je langer van een prachtig geschilderde gevel.

Overige benodigde materialen

Bij het schilderen van je gevel heb je naast verf en kwasten ook andere materialen nodig. Denk bijvoorbeeld aan afplaktape om delen van de gevel te beschermen die niet geschilderd moeten worden. Daarnaast zijn schuurpapier en een schuurmachine handig om de gevel glad en egaal te maken voordat je begint met schilderen. Vergeet ook niet om voldoende oude kranten of afdekzeilen te gebruiken om de omgeving te beschermen tegen verfspatten.

gevel schilderen

Benodigde materialen voor gevel schilderen
Verf (dampopen verf of kalkpleister)
Kwasten en rollers van goede kwaliteit
Afplaktape
Schuurpapier en schuurmachine
Oude kranten of afdekzeilen

Kosten van gevel schilderen

Het schilderen van een gevel is een investering die kan bijdragen aan de uitstraling en bescherming van je huis. De kosten van gevel schilderen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de gevel en de gekozen materialen.

Gemiddeld liggen de kosten voor het schilderen van een gevel tussen de 20 en 40 euro per m². Deze prijs kan echter variëren, afhankelijk van de complexiteit van het project en eventuele extra voorbereidende werkzaamheden zoals reiniging en reparaties.

Het is belangrijk om te bedenken dat het schilderen van de gevel een vakmanschap is dat precisie en expertise vereist. Daarom kan het verstandig zijn om het werk uit te besteden aan een professionele gevelschilder. Een vakman kan je adviseren over de beste materialen en technieken, en zorgen voor een professioneel en duurzaam resultaat.

Factoren die de kosten beïnvloeden:

 • De grootte van de gevel: Hoe groter de gevel, hoe meer verf en arbeid er nodig is, wat de kosten kan verhogen.
 • De staat van de gevel: Als de gevel in slechte staat verkeert en reparaties nodig heeft, kan dit de kosten verhogen.
 • De gekozen verf en materialen: Hoogwaardige verf en materialen kunnen duurder zijn, maar bieden vaak betere resultaten en een langere levensduur.
 • Eventuele extra werkzaamheden: Voorbereidende werkzaamheden zoals het reinigen of repareren van de gevel kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Voor een precieze prijsindicatie kun je het beste contact opnemen met professionele vakmannen en hen vragen om een offerte. Zo kun je een duidelijk beeld krijgen van de kosten en mogelijkheden voor het schilderen van jouw gevel.

Onthoud dat het schilderen van de gevel een investering is die op de lange termijn zijn vruchten kan afwerpen. Met de juiste zorg en onderhoud kan een goed geschilderde gevel jarenlang mooi blijven en je huis beschermen tegen de elementen.

gevel schilderen

Zelf gevel schilderen of uitbesteden?

Het schilderen van een gevel is een intensieve klus die expertise en ervaring vereist. Je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen, maar het resultaat kan beter zijn als je het uitbesteedt aan een professionele schilder. Het inhuren van een professionele schilder heeft verschillende voordelen:

 • Ervaren vakmanschap: Een professionele schilder beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om een gevel te schilderen. Ze hebben ervaring met verschillende technieken en weten wat de beste aanpak is voor jouw specifieke gevel.
 • Tijdsbesparing: Het schilderen van een gevel kan veel tijd in beslag nemen, vooral als je geen ervaring hebt. Door een professionele schilder in te schakelen, kun je tijd besparen en je richten op andere taken.
 • Kwaliteit en duurzaamheid: Een professionele schilder gebruikt hoogwaardige materialen en verf van goede kwaliteit. Hierdoor krijg je een duurzaam resultaat dat jarenlang meegaat.
 • Garantie: Veel professionele schilders bieden garantie op het geleverde werk. Mocht er iets misgaan of ben je niet tevreden met het resultaat, dan kun je terugvallen op de garantie.

Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan het inhuren van een professionele schilder. Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de voordelen en je budget. Als je wilt besparen op de kosten, kun je ervoor kiezen om bepaalde voorbereidende werkzaamheden zelf uit te voeren, zoals het schoonmaken van de gevel.

Overweeg je opties zorgvuldig en vraag indien nodig offertes aan bij verschillende professionele schilders. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en zorgen voor een prachtig geschilderde gevel die jarenlang meegaat.

gevel schilderen

Offertes vergelijken

Als je ervoor kiest om het schilderen van je gevel uit te besteden, is het aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende professionele schilders. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten en kun je de prijzen en voorwaarden vergelijken. Let bij het vergelijken van offertes niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van het geleverde werk, de ervaring van de schilder en eventuele garanties.

Zoek ook naar reviews en referenties van andere klanten om een idee te krijgen van de betrouwbaarheid en kwaliteit van de schilders. Een goede professionele schilder zal graag referenties geven en kan je voorbeelden laten zien van eerder uitgevoerd werk.

Mogelijkheden naast gevel schilderen

Naast het schilderen van de gevel zijn er nog andere mogelijkheden om de uitstraling van je gevel te veranderen. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

Gevelrenovatie

Gevelrenovatie is een uitgebreidere aanpak om de gevel van je huis te vernieuwen. Het omvat het herstellen van beschadigde muren, het opvullen van scheuren en het vervangen van beschadigde gevelstenen. Door te kiezen voor gevelrenovatie, geef je de gevel niet alleen een nieuwe look, maar zorg je ook voor structurele verbeteringen en duurzaamheid.

Gevelbekleding

Gevelbekleding is een populaire optie om de uitstraling van je gevel te transformeren. Het omvat het installeren van nieuwe materialen, zoals hout, vinyl of steen, over de bestaande gevel. Gevelbekleding biedt niet alleen een esthetische upgrade, maar kan ook helpen bij het verbeteren van de isolatie en het verminderen van energieverlies.

Gevelpleister

Gevelpleister, ook bekend als gevelbepleistering, is een afwerkingstechniek waarbij een dunne laag pleister op de gevel wordt aangebracht. Dit kan worden gedaan om de gevel een moderne en strakke uitstraling te geven, of om oneffenheden en beschadigingen te verbergen. Gevelpleister kan worden aangebracht in verschillende kleuren en texturen, waardoor je veel ontwerpmogelijkheden hebt.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is een belangrijk aspect van gevelrenovatie. Door je gevel te isoleren, verbeter je de energie-efficiëntie van je huis en verlaag je de stookkosten. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals isolatieplaten of isolatiemortel, die direct op de gevel kunnen worden aangebracht om warmteverlies te voorkomen.

Bespreek deze mogelijkheden met een professionele gevelspecialist om de beste optie voor jouw situatie te bepalen. Zij kunnen je adviseren over de beste materialen en technieken om de gewenste resultaten te behalen.

Tips voor het kiezen van de juiste kleur

Het kiezen van de juiste kleur voor je gevel is een belangrijke stap om de perfecte uitstraling voor je huis te creëren. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen bij het maken van de juiste kleurkeuze.

 1. Houd rekening met de stijl van je huis: Overweeg de architectuur en stijl van je huis bij het kiezen van de kleur voor je gevel. Een traditioneel huis kan baat hebben bij klassieke kleuren zoals wit of beige, terwijl een modern huis misschien beter tot zijn recht komt met een gedurfde, felle kleur.
 2. Denk aan de kleuren van je dak en kozijnen: Neem de kleuren van je dak en kozijnen mee in je overweging. Het is belangrijk dat de kleur van je gevel harmonieert met deze elementen. Kies bijvoorbeeld een kleur die complementair is aan de kleur van je dak of een kleur die contrasteert voor een opvallend effect.
 3. Bepaal de gewenste grootte van je huis: De kleur van je gevel kan invloed hebben op hoe groot je huis eruitziet. Donkere kleuren kunnen een huis kleiner doen lijken, terwijl lichte kleuren juist een ruimtelijk effect kunnen creëren. Overweeg de grootte van je huis bij het kiezen van de kleur.
 4. Durf te experimenteren met contrasterende kleuren: Als je op zoek bent naar een unieke uitstraling, overweeg dan het gebruik van contrasterende kleuren. Combineer bijvoorbeeld een lichte gevel met donkere accenten of vice versa. Dit kan een dramatisch effect creëren en je huis laten opvallen.

Een goede kleurkeuze voor je gevel kan een groot verschil maken in de uitstraling van je huis. Neem de tijd om te experimenteren met verschillende kleurencombinaties en overweeg de tips hierboven om de perfecte kleur te vinden.

Beste periode en geschikte weersomstandigheden

Het schilderen van een gevel is een klus die afhankelijk is van de juiste periode en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de optimale omstandigheden te hebben om een duurzaam en mooi resultaat te kunnen bereiken.

De beste periode om een gevel te schilderen is tijdens de lente, zomer, of herfst, wanneer de temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius ligt. Deze temperaturen zorgen ervoor dat de verf goed kan drogen en hechten aan de ondergrond.

Het is essentieel om te vermijden dat je een gevel schildert tijdens regenachtige dagen. Natte weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht en kan leiden tot een ongelijkmatige afwerking. Kies dus voor een periode met droog weer en vermijd ook harde wind, omdat dit stof en ander vuil in de verf kan blazen.

Zorg ervoor dat de ondergrond van de gevel droog en schoon is voordat je begint met schilderen. Dit draagt bij aan een betere hechting van de verf en voorkomt dat vuil en oneffenheden zichtbaar zijn onder de verflaag.

Geschikte periode Geschikte weersomstandigheden
Lente Gemiddelde temperatuur tussen 10-20°C, droog weer
Zomer Gemiddelde temperatuur tussen 10-20°C, droog weer
Herfst Gemiddelde temperatuur tussen 10-20°C, droog weer

Door rekening te houden met de beste periode en geschikte weersomstandigheden voor het schilderen van een gevel, kun je ervoor zorgen dat je een prachtig en duurzaam resultaat behaalt. Neem de tijd om de juiste omstandigheden af te wachten en raadpleeg een professionele schilder voor advies indien nodig.

Onderhoud en bescherming van de geschilderde gevel

Na het schilderen van de gevel is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Hierdoor blijft de verflaag in optimale staat en blijft je gevel er fris en verzorgd uitzien. Daarnaast is het aanbrengen van een beschermende coating of sealer essentieel om de levensduur van de verf te verlengen en je gevel te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Geveldoek reiniging

Om je geschilderde gevel in goede conditie te houden, is het aan te raden om regelmatig de gevel te reinigen. Dit verwijdert vuil, stof en andere verontreinigingen die zich in de loop van de tijd kunnen ophopen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel of spons om de gevel voorzichtig schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de verflaag kunnen beschadigen.

Controle en reparatie

Periodieke controle van de geschilderde gevel is belangrijk om eventuele beschadigingen of gebreken op te sporen. Inspecteer de verflaag zorgvuldig op afbladderen, barsten of losse stukken. Indien nodig, repareer deze beschadigingen zo snel mogelijk. Breng een nieuwe verflaag aan om verdere schade te voorkomen en de bescherming van de gevel te behouden.

Beschermende coating of sealer

Een beschermende coating of sealer aanbrengen op de geschilderde gevel kan de duurzaamheid van de verflaag verbeteren. Deze extra laag biedt een extra barrière tegen vocht, UV-straling en andere schadelijke invloeden. Het beschermt de verf tegen verkleuring, afbladderen en andere vormen van slijtage. Overleg met een professionele schilder welke coating of sealer geschikt is voor jouw specifieke geveltype en verfsoort.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en de geschilderde gevel goed te beschermen, kun je de levensduur van de verflaag verlengen en je gevel in optimale staat houden. Neem de tijd om je gevel te onderhouden en te beschermen, zodat je nog jarenlang kunt genieten van een prachtige en verzorgde gevel.

Onderhoudsmaatregel Frequentie
Geveldoek reiniging 2-3 keer per jaar
Controle en reparatie Jaarlijks
Beschermende coating of sealer aanbrengen Om de paar jaar

Conclusie

Het schilderen van een gevel biedt vele mogelijkheden om je huis een nieuwe look te geven. Of het nu gaat om het opfrissen van de bestaande verflaag of het volledig transformeren van de gevel, gevelschilderen is een effectieve manier om de uitstraling van je huis te verbeteren.

Door de verschillende technieken en materialen voor gevelrenovatie te overwegen, kun je de beste optie vinden die past bij de stijl en behoeften van jouw gevel. Of je nu kiest voor dampopen verf voor vochtregulatie of kalkpleister voor een landelijke uitstraling, er is altijd een geschikte oplossing.

Om ervoor te zorgen dat je het beste resultaat krijgt, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij professionele vakmannen. Zij kunnen je voorzien van een nauwkeurige prijsindicatie en advies op maat. Op die manier kun je met vertrouwen beginnen aan je gevelschilderproject en genieten van een prachtig vernieuwde gevel.