Nadelen van Gevel Kaleien Belicht | Uw Gids

Gevel kaleien is een populaire renovatietechniek die de nodige voordelen biedt. Echter, voordat u besluit om uw gevel te laten kaleien, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke nadelen. In dit artikel zullen we de nadelen van gevel kaleien belichten, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw gevelproject.

Prijs van Gevel Kaleien

De prijs van gevel kaleien kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Als u ervoor kiest om zelf uw gevel te kaleien, kunt u rekenen op kosten tussen de 6 en 8 euro per vierkante meter, exclusief de kosten van het benodigde materiaal. Als u een professional inschakelt, ligt de prijs tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter. Het is essentieel om offertes aan te vragen bij verschillende vakmensen om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen voor uw specifieke gevelproject.

De prijs van gevel kaleien kan afhangen van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel, de staat van de ondergrond, de bereikbaarheid en de moeilijkheidsgraad van het project. Het is belangrijk om een professionele vakman te raadplegen om een gedetailleerde offerte te krijgen op basis van uw specifieke situatie.

Variabele kosten bij gevel kaleien

Bij het berekenen van de prijs van gevel kaleien zijn er variabele kosten die kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals:

 • De staat van de huidige gevel: Als de gevel in slechte staat verkeert en extra reparaties of voorbereidend werk vereist, kan dit de totale kosten verhogen.
 • De benodigde voorbereiding: Als er extra stappen nodig zijn om de gevel voor te bereiden op het kaleien, zoals het reinigen, repareren of aanbrengen van een primer, kan dit de kosten verhogen.
 • De keuze van materialen: De kosten van de kaleiverf en andere benodigde materialen kunnen variëren, afhankelijk van de kwaliteit en het merk.

Houd er rekening mee dat de prijs van gevel kaleien ook de arbeidskosten van de vakman omvat. Het inschakelen van een professional kan duurder zijn, maar het garandeert vaak een hoogwaardig resultaat en bespaart u tijd en moeite.

Verschillen tussen Kaleien en Andere Gevelrenovatietechnieken

Naast kaleien zijn er ook andere populaire gevelrenovatietechnieken, zoals schilderen en gevelbekleding. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze technieken te begrijpen, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw gevel.

Kaleien biedt een authentieke uitstraling en dampopenheid, terwijl schilderen een bredere kleurkeuze kan bieden. Het verschil in uiterlijk tussen kaleien en schilderen is opvallend. Bij kaleien behoudt de gevel zijn natuurlijke structuur en textuur, terwijl schilderen een egale afwerking geeft. Daarnaast heeft kaleien het voordeel dat het dampopen is, waardoor vocht uit de gevel kan ontsnappen. Dit kan het risico op schimmelvorming verminderen. Schilderen daarentegen kan de ademende eigenschappen van de gevel verminderen, waardoor vochtinsluiting mogelijk kan optreden.

Een alternatief voor zowel kaleien als schilderen is gevelbekleding. Gevelbekleding kan bestaan uit materialen zoals hout, pvc, metaal, of vezelcementplaten. Het biedt een geheel nieuwe laag aan de buitenkant van de gevel, wat extra bescherming kan bieden tegen weersinvloeden, zoals regen en wind. Gevelbekleding kan ook een andere uitstraling geven aan uw gevel, afhankelijk van het gekozen materiaal en design. Het nadeel van gevelbekleding is dat het in vergelijking met kaleien en schilderen hogere kosten met zich mee kan brengen, en het kan ook periodiek onderhoud vereisen.

Bij het kiezen tussen kaleien, schilderen en gevelbekleding is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften en voorkeuren. Als u op zoek bent naar een authentieke uitstraling met goede dampopenheid, kan kaleien de juiste keuze zijn. Als u daarentegen een brede kleurkeuze en een egale afwerking wilt, kan schilderen meer geschikt zijn. Gevelbekleding kan een interessante optie zijn als u op zoek bent naar extra bescherming en een vernieuwde uitstraling. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij professionals en offertes aan te vragen om een weloverwogen beslissing te nemen voor uw gevelproject.

Kaleien Schilderen Gevelbekleding
Uitstraling Authentiek Egaal Varieert afhankelijk van het gekozen materiaal
Dampdoorlaatbaarheid Ja Nee Afhankelijk van het gekozen materiaal
Onderhoud Periodiek Periodiek Afhankelijk van het gekozen materiaal
Kosten Middel Laag Hoog

kaleien versus schilderen en gevelbekleding

Voordelen van Gevel Kaleien

Ondanks de mogelijke nadelen, heeft het kaleien van een gevel ook verschillende voordelen die niet mogen worden genegeerd. Een van de belangrijkste voordelen is de bescherming die het biedt tegen weersinvloeden, zoals regen en hagel. Het kaleien van een gevel vormt als het ware een extra laag die bestand is tegen deze invloeden, waardoor de gevel beter beschermd blijft.

gevel kaleien voordelen

Daarnaast kan het kaleien van een gevel ook zorgen voor een mooie, authentieke uitstraling. De karakteristieke afwerking geeft de gevel een unieke en traditionele uitstraling, die kan bijdragen aan de esthetiek van uw woning. Het geeft de gevel een natuurlijke uitstraling en kan een gevoel van warmte en authenticiteit creëren.

Niet alleen heeft het kaleien van een gevel esthetische voordelen, maar het kan ook de waarde van uw woning verhogen. Een goed onderhouden en aantrekkelijke gevel kan potentiële kopers aantrekken en de verkoopwaarde van uw huis verhogen. Het is een investering die zichzelf kan terugverdienen.

Een ander voordeel van het kaleien van een gevel is dat het een milieuvriendelijke optie is. Veel kalei materialen zijn op natuurlijke basis en bevatten geen schadelijke stoffen. Bovendien kan kalei vocht reguleren, waardoor de kans op vochtproblemen in huis wordt verkleind. Dit maakt het een duurzame keuze voor gevelrenovatie.

Voordelen van Gevel Kaleien in het kort:

 • Bescherming tegen weersinvloeden
 • Mooie, authentieke uitstraling
 • Verhoogt de waarde van uw woning
 • Milieuvriendelijk en vochtregulerend

Het kaleien van een gevel heeft dus zeker zijn voordelen, maar het is belangrijk om ook de nadelen in overweging te nemen. Door een weloverwogen keuze te maken en de hulp in te schakelen van een professioneel vakman, kunt u de voordelen van gevel kaleien optimaal benutten en genieten van een prachtig resultaat dat lang meegaat.

Hoe Gevel Kaleien?

Het kaleien van een gevel is een arbeidsintensieve klus die zorgvuldig moet worden uitgevoerd om een mooi en duurzaam resultaat te bereiken. Hoewel het mogelijk is om zelf uw gevel te kaleien, is het van belang om te beseffen dat het een vakmanschap is waarbij precisie en ervaring vereist zijn. Als u geen ervaring heeft met het kaleien van gevels, kan het inhuren van een professionele vakman de beste optie zijn om teleurstellingen en mogelijke schade aan uw gevel te voorkomen. Echter, als u besluit om zelf aan de slag te gaan, zijn hier de stappen die u moet volgen:

 1. Voorbereiden van de gevel: Maak de gevel grondig schoon door vuil, stof en losse verflagen te verwijderen. Repareer eventuele scheuren of beschadigingen en zorg ervoor dat de gevel droog is voordat u begint.
 2. Maken van de kaleiverf: Voor het maken van de kaleiverf mengt u witte kalk, water en pigmenten (indien gewenst) in de juiste verhoudingen. Volg de instructies van de fabrikant of raadpleeg een professional voor het beste resultaat.
 3. Aanbrengen van de verf: Breng de kaleiverf in dunne lagen aan op de gevel met behulp van een blokborstel of een speciale kaleikwast. Werk van beneden naar boven en zorg ervoor dat de verf gelijkmatig verdeeld wordt over het oppervlak.
 4. Afwerking: Nadat de kaleiverf is aangebracht, kunt u ervoor kiezen om een afwerklaag aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld een extra dunne laag kaleiverf zijn of een transparante beschermlaag. Raadpleeg een professional voor advies over de beste afwerking voor uw gevel.

Het is belangrijk om geduld en nauwkeurigheid te hebben tijdens het gehele proces. Neem de tijd om elk laagje verf goed te laten drogen voordat u de volgende laag aanbrengt. Daarnaast is het van belang om de weersomstandigheden in de gaten te houden en het kaleien niet uit te voeren bij extreme temperaturen of regenachtig weer.

Remember, als u niet zeker bent van uw eigen vaardigheden of als u een optimaal resultaat wilt garanderen, is het aanbevolen om een professionele vakman in te schakelen. Een ervaren professional zal de juiste technieken toepassen en hoogwaardige materialen gebruiken om de duurzaamheid en esthetiek van uw gevel te waarborgen.

kaleien zelf doen

Conclusie

Het kaleien van een gevel kan verschillende nadelen met zich meebrengen. Een van de potentiële nadelen is mogelijke verkleuring van de gevel na verloop van tijd. Hoewel kaleiverf duurzaam is, zijn er situaties waarin de kleur van de gevel kan veranderen door invloeden van buitenaf, zoals blootstelling aan de zon en regen. Daarnaast bestaat er ook een risico op verminderde hechting van de kaleiverf aan de gevel, vooral als de oppervlakte niet goed is voorbereid.

Om deze nadelen te minimaliseren, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen of het kaleien van uw gevel de juiste keuze is voor uw specifieke situatie. Het inhuren van een professionele vakman met ervaring in gevelrenovaties kan van essentieel belang zijn om een kwalitatief resultaat te bereiken. Deze vakman kan niet alleen de juiste voorbereidingstechnieken toepassen, maar ook zorgen voor een goede hechting van de kaleiverf aan de gevel.

Daarnaast is het verstandig om verschillende offertes te vergelijken voordat u een beslissing neemt. Door offertes van verschillende vakmensen te vergelijken, kunt u een betrouwbare professional met ervaring kiezen die voldoet aan uw budget en kwaliteitseisen. Wanneer u de tijd neemt om deze stappen te volgen, kunt u mogelijke nadelen minimaliseren en genieten van een duurzaam en esthetisch resultaat na het kaleien van uw gevel.